Vatsakipu

apteekki syke teemaviikko kipuviikko

Vatsakivut ovat monelle meistä tuttuja. Vatsakivun hoidon vaikein osuus on selvittää kipujen syy, selvitystyössä lääkärin apu on monesti korvaamaton.

Vatsakipu on monimutkainen vyyhti erilaisia syitä ja sairauksia, osa vaatii välitöntä hoitoa, osasta taas selviää pelkällä ruokavalion muutoksella ja toiset hoitaa aika. Pääsääntöisesti muutamassa tunnissa alkanut ihmiselle uusi vatsakipu on aina hyvä käydä mahdollisimman nopeasti tarkistuttamassa lääkärissä, sillä joskus kivun aiheuttaja voi olla vakava tai jopa hengenvaarallinen. Useimmiten nopeasti alkava vatsakipu johtuu jonkin elimen äkillisestä sairaudesta, sydänperäisistä sairauksista, naistentaudeista tai harvemmin aineenvaihdunnan sairaudesta. Kivun hidas alkaminen viittaa tulehdukseen, esimerkiksi umpilisäkkeen tulehdukseen. Umpilisäketulehdukselle tyypillistä on kipu ja tärinäarkuus oikealla puolella alavatsaa. Muutamien minuuttien aikana alkanut kipu, joka voimistuu melko nopeasti taas viittaa sappiteiden tukokseen. Mikäli kipu alkaa salamannopeasti, viittaa se useimmiten jonkin elimen puhkeamiseen tai repeämiseen esimerkiksi puhjenneeseen mahahaavaan tai munatorven repeämään. Nopeasti alkavaan vatsakipuun ei ole itsehoidossa toimivaa lääkettä tarjolla, paras vaihtoehto onkin kääntyä aina lääkärin puoleen!

Mikäli kyseessä on toistuva vatsakipu, voidaan kivun paikan ja luonteen perusteella karkeasti saada viitteitä sairauden syystä. Ylävatsan kivut joissa tuntemuksena on polttelua, ovat usein merkkejä närästyksestä. Kannattaa ottaa huomioon että närästys voi olla myös oire jostain hieman vakavammasta, kuten ulkustaudista tai refluksitaudista. Mikäli närästys tulee aivan uutena oireena potilaalle, on myös huomioitava sydäninfarktin mahdollisuus. Mikäli vatsakipu oireilee tasaisesti pitkiä aikoja ja ulosteen koostumuksessa on muutoksia (ripuli/ummetus), on mahdollista että aiheuttajana on esimerkiksi keliakia, ärtyvän suolen oireyhtymä tai jokin tulehduksellinen suolistosairaus.

Lähes kaikilla naisilla esiintyy ajoittain kuukautisten aikaan supistuksenomaisia alavatsakipuja. Kipu voi myös säteillä selkään ja reisiin. 5–15 % naisista kärsii voimakkaista kuukautiskivuista. Mikäli kuukautiskipuihin ei liity vuotohäiriöitä ja itsehoidosta saatavat tulehduskipulääkkeet auttavat kipuihin, ei välttämättä lääkärin vastaanotto ole aiheellinen. Myös parasetamolia voi käyttää, mutta se ei ole yhtä tehokas vaihtoehto kuin tulehduskipulääkkeet. Tulehduskipulääke on sitä tehokkaampi kuukautiskipuihin mitä varhaisemmassa vaiheessa sen ottaa, mielellään jo ennakoivasti. Tulehduskipulääke vähentää myös kuukautisvuodon määrää. Myös liikunta ja lämpö voivat helpottaa kuukautiskipuja.

Vatsakipujen hoidossa pääasiallinen hoito on ennaltaehkäisy, esimerkiksi keliaakikon kannattaa välttää gluteenia ja laktoosi-intolerantikon laktoosia. Tietysti itsehoitolääkkeillä voidaan hoitaa vatsan toiminnallisia häiriöitä, kuten ripulia, ummetusta ja ilmavaivoja, mutta vatsakipuun itseensä ei juurikaan täsmälääkkeitä ole itsehoidossa. Vatsakipua hoidettaessa tulisi tulehduskipulääkkeitä käyttää varoen ja vain kun kivun syy on tiedossa, parasetamoli on hieman turvallisempi vaihtoehto. Närästystä voi lievissä tapauksissa myös hoitaa närästyslääkkeillä, mutta närästystä ei ikinä tulisi hoitaa tulehduskipulääkkeillä, sillä ne pahentavat oireita ja voivat pitkällä tähtäimellä aiheuttaa mahahaavan.

Lue lisää yllättävän vatsakivun syistä ja oireista.

Kommentit ovat poissa käytöstä.