Näitä proviisori suosittelee matkalle lähtevälle

apteekki syke tampere stockmann teemaviikko aurinko

Niin mukavaa ja piristävää kuin auringon paiste onkin, auringon ultraviolettisäteilyn vaaroja ei tule unohtaa. Auringon paisteelta suojautuminen on syytä pitää mielessä ympäri vuoden etelänmatkalle lähdettäessä ja maaliskuusta elokuuhun Suomessakin. Tavallisin auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama haitta on auringonpolttama. Vain lyhytaaltoinen UVB-säteily polttaa ihoa, mutta se myös ruskettaa ihoa. Pidempi aaltoinen UVA-säteily ruskettaa ihoa, mutta ei polta. Sen sijaan UVA-säteily on suurimmaksi osaksi vastuussa ihon ennenaikaisista ikääntymisen merkeistä. Etenkin UVB-säteily lisää ihosyöpien vaaraa, mutta myös runsas altistuminen UVA-säteilylle lisää vaaraa. UVB-säteily lisää myös kaihin ja silmän suonikalvon melanooman vaaraa. Aurinkolasien käyttö on siksi suositeltavaa kirkkaassa auringonpaisteessa.
Iho palaa sitä herkemmin, mitä vaaleampi ja ohuempi iho on. Viitisen prosenttia suomalaista palaa hyvin helposti eivätkä rusketu lainkaan. Neljäsosa palaa helposti ja ruskettuu huonosti, 60 % palaa joskus ja ruskettuu hyvin, ja loput 10 % ei pala koskaan ja ruskettuu erittäin hyvin.

Keskikesällä jo 15–30 minuutin oleskelu keskipäivän auringossa riittää polttamaan ihon. Palanut iho näkyy ja tuntuu ihon punoituksena, aristuksena ja kuumotuksena muutama tunti aurinkoaltistuksen jälkeen, mutta oireet ovat voimakkaimmillaan 12–24 tunnin kuluttua. Ensimmäisen asteen polttamassa iho punoittaa päivän tai pari. Parin viikon kuluttua palanut alue hilseilee lievästi. Toisen asteen polttamassa punoituksen lisäksi esiintyy pinnallisia rakkuloita ja turvotusta. Kolmannen asteen polttamassa rakkulat ovat syviä ja jättävät parantuessaan arpia.

Tärkeintä auringonpolttamalta suojautumisessa on välttää auringossa oleilua keväällä ja kesällä keskipäivällä klo 11–15. On hyvä myös muistaa, että lumi heijastaa miltei kaiken UV-säteilyn ja ohut pilvi suodattaa vain noin viidesosan UV-säteilystä. Talvihangilla tai pilviselläkin säällä voi siis palaa! Suojautumisessa tärkeää on myös suojaava vaatetus ja auringonsuojavoiteet.

Auringonsuojavoiteissa käytetään kemiallisia suodattimia ja fysikaalisia suodattimia. Kemialliset suodattimet absorboivat säteilyä itseensä, fysikaaliset suodattimet muodostavat iholle kalvon, joka heijastaa säteitä pois. Vauvoille ja pikkulapsille ei suositella aurinkosuojatuotteita, vaan suojaaminen tulisi tehdä ensisijaisesti vaatteilla.  Alle 3-vuotiaille lapsille suositellaan vain fysikaalisia suodattimia sisältäviä voiteita, mutta aina on parempi käyttää mitä tahansa aurinkosuojavoidetta kuin antaa lapsen ihon palaa! Kemialliset suoja-aineet saattavat joskus ärsyttää lapsen ihoa.

Aurinkosuojavoiteen suojakerroin ilmoittaa karkeasti, kuinka monta kertaa kauemmin auringossa voi palamatta oleskella verrattuna tilanteeseen, jossa aurinkosuojavoiteita ei käytetä. Suojakerroin kertoo vain tuotteen kyvystä suojata UVB-säteilyltä. Suojavoide ei estä ruskettumista, mutta ruskettuminen on hieman hitaampaa kuin ilman voidetta. Aurinkosuojatuotetta valittaessa on tärkeää varmistaa, että tuote suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä, jotta saavutetaan suoja palamista, ennenaikaista ikääntymistä ja ihosyöpää vastaan.

Harvoin kuitenkaan saavutetaan todellista voiteen tarjoamaa suojaa, koska voiteita käytetään liian vähän ja lisätään liian harvoin. Aurinkosuojavoiteen käytössä on tärkeää muistaa käyttää sitä reilusti ja levittää noin puoli tuntia ennen aurinkoaltistusta. Aurinkovoidetta tulisi levittää kerrallaan aikuisen vartalolle noin 2 ruokalusikallista ja kasvoille noin teelusikallinen. Lapsen vartalolle riittävä määrä on noin 1 ruokalusikallinen. Herkästi palavat alueet kuten nenä, huulet ja korvalehdet kannattaa suojata erityisen huolellisesti. Aina hikoilun, uimisen tai kuivaamisen jälkeen tulee lisätä aurinkosuojavoidetta ja muutoinkin vähintään parin tunnin välein. Vedenkestävästäkin voiteesta osa liukenee veteen tai hankautuu pois. Suojavoiteet tulee myös muistaa aina pestä huolellisesti pois. Parhaiten puhdistaminen onnistuu pesuöljyllä.
Jos iho kuitenkin palaa, ihoa on hyvä viilentää välittömästä vedellä. After sun – valmisteet rauhoittavat ja viilentävät ihoa, myös perusvoiteet voivat helpottaa oloa. Auringon polttamalle iholle voi käyttää myös hydrokortisonivoidetta ja suun kautta otettava tulehduskipulääke voi helpottaa oireita jonkin verran. Toisen tai kolmannen asteen auringonpolttamat vaativat lääkärin hoitoa.

Ultraviolettisäteilyllä on positiivisiakin vaikutuksia kuten elimistön D-vitamiinivarastojen täyttyminen ja ihotautien hoito, mutta vaaroja ei tule unohtaa ja suojautuminen on tärkeää!

Lähde: Hannuksela M: Auringonpolttama ja auringolta suojautuminen, Ultraviolettisäteily (UV) ja sen vaikutus ihmiseen. Lääkärikirja Duodecim

Oletko lähdössä matkalle? Tarkasta, että sinulta löytyy ainakin nämä matkalaukustasi.

 • Aurinkosuojavoide kasvoille ja vartalolle
 • UV-suojattu huulivoide
 • After sun / lähdevesi  / viilentävä perusvoide
 • hydrokortisonivoide / dekspantenolia sisältävä voide
 • särky- ja kuumelääkkeet (lapsille ja aikuisille omat)
 • maitohappobakteeri
 • ripulilääke, nesteytysjuomajauhe
 • närästyslääke
 • ummetuslääke (jos taipumusta ummetukseen)
 • matkapahoinvointilääkkeet
 • allergialääkkeet, kyypakkaus
 • hyttyskarkote
 • punkkipihdit, pinsetit
 • nenäsumute tukkoiselle nenälle (ehkäisee ilmanpainemuutoksen aiheuttamia korvaoireita lentomatkalla)
 • kosteuttavat silmätipat
 • lentotukisukat
 • haavanpuhdistusaine
 • käsidesi
 • laastari, sidetarpeet
 • rakkolaastari, rakonestopuikko
 • korvatulpat
 • melatoniini jet lagiin

Kommentit ovat poissa käytöstä.