Lasten kipu

apteekki syke teemaviikko kipuviikko

Lasten kivunhoidon yleisin virhe on odottaa liian pitkään ja antaa lääkettä silloinkin liian vähän.

Lapsen kehitysaste vaikuttaa lapsen kykyyn ilmaista kokemaansa kipua, mutta jo vastasyntynyt tuntee kipua. Lapsen kipua usein alihoidetaan. Lapsen kipu tulee aina pyrkiä minimoimaan tai ennaltaehkäisemään. Esimerkiksi verinäytteen oton aiheuttama kipu on yleensä estettävissä paikallispuudutteella. Kipulääkkeet ovat turvallisia lyhytaikaisessa ja tilapäisessä käytössä painonmukaisesti oikein annosteltuina myös lapsipotilailla.

Tavallisimmin lapsi tarvitsee kipulääkettä tapaturmien, palovammojen, leikkauksen tai tulehdussairauden kuten korvatulehduksen yhteydessä. Antibiootilla saadaan välikorvatulehduksen aiheuttamaan kipuun lievitystä aikaisintaan toisena hoitopäivänä, kun taas kipulääke vähentää kipua jo muutaman tunnin kuluessa. Kasvukivutkin voivat olla voimakkuudeltaan sellaisia, että kipua alentavaa lääkettä tarvitaan.

Suurin osa lasten kivuista on lievää tai korkeintaan keskivaikeaa ja siten hoidettavissa parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä. Alle 3 kuukauden ikäisen kuume tai kipu vaatii lääkärin arvion. Parasetamoli on ensisijainen kipu- ja kuumelääke lapsilla. Parasetamolista on saatavilla lapsille kätevät oraalisuspensio ja suussa hajoavat tabletit. Peräpuikkoja voidaan käyttää etenkin oksentavalla lapsella, mutta imeytyminen on heikompaa kuin suun kautta annosteltuna. Yli vuoden ikäisille voidaan parasetamolin lisäksi käyttää tulehduskipulääkkeitä. Yli 50kg painavilla lapsilla voidaan käyttää aikuisten annostelua. Aspiriinia ei tulisi antaa lapselle ilman lääkärinmääräystä, koska se saattaa lisätä riskiä hengenvaaralliseen Reyen oireyhtymään.

Kipulääkkeen annostelu lapsille voi tuottaa ongelmia. Mieluisan juoman antaminen lapselle heti lääkkeenoton jälkeen voi auttaa, jos lapsi kieltäytyy lääkkeestä sen maun vuoksi. Lapselle kannattaa myös kertoa, miksi lääkettä otetaan. Mittaruiskulla annosteltaessa ruisku kannattaa suunnata vinosti kielen yli kohti posken takaosaa, jolloin lääkkeen sylkeminen suusta on vaikeaa ja lääkkeen hengitysteihin joutumisen vaara on pieni. Tablettien nieleminen onnistuu usein vasta 5-vuodesta eteenpäin riippuen lapsesta.

Lue lisää lasten kivun hoidosta ja lasten kivun lääkehoidosta

Kommentit ovat poissa käytöstä.