Hermovauriokipu

apteekki syke teemaviikko kipuviikko

Aiheuttaako aiemmin kivuton ärsyke, esim. kosketus, kivun tunnetta tai onko tunto heikentynyt eri ärsykkeille?

Neuropaattisessa eli hermovauriokivussa kipuaisti toimii poikkeavasti. Syynä on vaurio tai tauti tuntoaistimuksia välittävässä hermojärjestelmässä. Saatat tuntea kivun poltteena, kihelmöintinä, pistelynä tai sähköiskumaisena tuikkeena. Kipuun voi liittyä myös muita epämiellyttäviä tuntemuksia kuten puutumista. Hermovauriokipu voi syntyä esimerkiksi diabeteksen, mekaanisen vamman tai leikkauksen seurauksena. Myös nikamavälilevyn pullistuma, vyöruusu tai aivoverenkiertohäiriö voi jättää jälkeensä hermovauriokivun.

Aiemmin hermovauriokipua on pidetty lähes toivottamana hoidettavana, mutta tulokset ovat parantuneet. Lääkehoito on hermovauriokivun tärkein hoitomuoto. Lääkkeettömät hoidot täydentävät hoitoa ja saattavat riittää yksinäänkin lievässä hermovauriokivussa. Kylmä tai lämmin voi lievittää kipua. Perinteisistä kipulääkkeistä on harvoin apua. Hoidossa käytetäänkin muun muassa epilepsia- ja mielialalääkkeitä. Epäily hermovauriokivusta on syy kääntyä lääkärin puoleen, koska hermovauriokipu kuormittaa ja voi aiheuttaa unihäiriöitä, masennusta, työkyvyn ja elämänlaadun heikkenemistä, eikä itsehoidosta juurikaan ole apua.

Kipukyselyllä voit kartoittaa kipusi neuropaattisen luonteen todennäköisyyttä. Kyselyä voidaan käyttää apuna lääkärin vastaanotolla, mutta kysely ei korvaa lääkärin tekemää diagnoosia. Tutustu kipukyselyyn tai tule käymään ja täytetään lomake yhdessä.

Lue lisää hermovauriokivusta.

Kommentit ovat poissa käytöstä.