Hammassärky

apteekki syke teemaviikko kipuviikko

Hammassäryssä tärkeintä on ennaltaehkäisy, mutta joskus ympäristö vie kiilteestä kuitenkin voiton.

Hammassäryn aiheuttaa usein syvälle hammasluuhun asti edennyt karieksen aiheuttama reikä. Hammassärky alkaa usein jonkin ulkopuolisen ärsykkeen laukaisemana, esim. kylmä tai kuuma, ja saattaa sen jälkeen särkeä enenevissä määrin myös ilman ulkopuolisia ärsykkeitä. Mikäli ongelmaa ei hoideta, se voi edetä aina vain pidemmälle kohti hampaan ydintä. Kipu on usein jomottavaa ja ajan myötä voimistuvaa. Pahimmillaan särky on lähes sietämätöntä ja säteilevää. Vaikka hammassärky laantuisikin, on hyvä käydä hammaslääkärillä tarkistuttamassa kivun aiheuttaja ja arvioimassa hoidon tarve. Itsehoitona voi kipua lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeillä ja kipulääkkeillä. Lämpö- ja kylmähauteet ovat myöskin kokeilemisen arvoisia!

Hampaan tai paikan lohkeaminen voi myös aiheuttaa kipua hampaissa, tähän paras hoito on hammaslääkärin vastaanotto, jossa saadaan tilanne hoidettua, tai mikäli aikaa ei saada heti, voi väliaikaista helpotusta saada apteekista saatavalla väliaikaisella paikka-aineella, jolla voidaan väliaikaisesti paikata hammas ja lievittää oireilua siihen asti kunnes pääsee hammaslääkäriin.

On myös mahdollista että esimerkiksi ikenen vetäytymä aiheuttaa kipua hampaaseen, tällöin kipu on vihlovaa ja esiintyy pääasiallisesti vain ulkoisen ärsykkeen aiheuttamana. Tällöin itsehoitona toimii vihlontaa vähentävä hammastahna.

Hammassäryn syy on tärkeää selvittää aina, vaikka kipu laantuisikin. Hammaslääkäriin tulee hakeutua mahdollisimman pian. Mikäli hammassärkyyn liittyy kasvojen alueen turvotusta, on syytä hakeutua välittömästi hammaslääkäripäivystykseen. Paras tapa ehkäistä hammassärkyä on huolehtia hampaiden hoidosta ja säännöllisistä hammastarkastuksista.

Kommentit ovat poissa käytöstä.