Eläinten kipu

apteekki syke teemaviikko kipuviikkoMiten tunnistan lemmikin kivun?

Eläimen kivun tunnistaminen on omistajalle haastavaa, koska eläimet pyrkivät peittämään kipunsa. Kivusta kärsivä koira tai kissa saattaa olla ruokahaluton, vetäytyä omiin oloihinsa, vinkua, läähättää tai nuolla kipeää kohtaa. Nivelrikkoinen kissa voi nukkua poikkeuksellisen runsaasti ja vältellä portaissa kulkemista tai hyppäämistä. Turkki voi jäädä hoitamatta ja tarpeet saattavat tipahtaa hiekkalaatikon ulkopuolelle. Kivuliaan eläimen aggressiokynnys voi madaltua.

Voiko ihmisten kipulääkkeitä käyttää lemmikkieläimille?

Lemmikin kipu on aina tutkittava eläinlääkärissä. Varsinkaan ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä ei tule käyttää lemmikille omin päin.

Koiran ja kissan ruoansulatuskanava on ihmisen suolistoa herkempi tulehduskipulääkkeiden aiheuttamille vaurioille, kuten verenvuodolle ja munuaisvaurioille. Lääkevasteissa on huomattavia lajikohtaisia eroja; esim. ibuprofeenilla ei käytännössä saada aikaan riittävää kivunlievitystä koiralla ilman sisäisille verenvuodoille altistavia annoksia. Erityisen vasta-aiheisia asetyylisalisyylihappo ja tulehduskipulääkkeet ovat vatsan seudun kiputiloissa.

Lajieroja on myös elimistön kyvyssä käsitellä vierasaineita. Jo 1-2 parasetamolitablettia voi aiheuttaa kissalle kuolemaan johtavan maksavaurion, koska kissaeläimiltä puuttuu parasetamolin metaboliaan osallistuva entsyymi.

Usein ihmisten kipulääketabletit ovat annoskokonsakin puolesta soveltumattomia eläimille.

Lemmikeille käytetään ensisijaisesti eläimille rekisteröityjä reseptilääkkeitä eläinlääkärin ohjauksessa. Tällaisia ovat esim. karprofeeni- (koira), robenakoksibi- (koira ja kissa) ja meloksikaamivalmisteet (koira ja kissa). Tulehduskipulääkkeitä pyritään käyttämään lyhytaikaisesti ja mahdollisimman pienellä annoksella. Nestemäinen meloksikaami mahdollistaa tarkan annostelun pienikokoisillekin lemmikeille.

Nivelrikkokivun hoito

Kroonisen nivelrikkokivun hoidon kulmakiviä ovat tulehduskipulääke, tasapainoinen ravitsemus ja lihaskunnon ylläpito. Painonhallinta on tärkeää ylimääräisen nivelrasituksen välttämiseksi, mutta liikunta on pidettävä kevyenä. Tukihoitona voidaan käyttää nivelrustoa suojaavia ravintolisiä. Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia sisältävät ravintolisät (esim. Arthroflex, Cartivet, Nutrolin, Seraquin) edistävät kuluneen nivelruston uusiutumista, suojaavat rustoa uusilta vaurioilta ja lisäävät nivelnesteen voitelevaa vaikutusta nivelessä.

Kommentit ovat poissa käytöstä.